Cum sa îți îmbunătățești securitatea contului tau si a amprentei tale in online: ce se întâmplă dacă parola ta este pe această listă ?

Cum sa îți îmbunătățești securitatea contului tau si a amprentei tale in online: ce se întâmplă dacă parola ta este pe această listă ?

De mai bine de un deceniu, experții în securitate prezic învechirea parolelor. Cu toate acestea, parolele sunt încă principalele moduri prin care ne conectăm la conturile noastre online și la aplicațiile mobile. Mulți dintre noi suntem reticenți în a învăța metode noi. Poate că este timpul să faciem asta, pentru că adevărul este că nu toată lumea știe să folosească parolele în siguranță.

De ce sunt importante parolele?

Acreditările contului, cum ar fi numele de utilizator și parolele, sunt cheia vieții noastre online. Astăzi, amprentele noastre digitale variază de la informații de conectare la servicii de streaming, servicii bancare online sau mesagerie, la servicii de partajare a călătoriei și conturi de rețele sociale. Alături de datele personale, detaliile cardului sunt adesea stocate în aceste conturi.

Un raport din iunie a dezvăluit că pe piața criminală online circulau 24 de miliarde de combinații de nume de utilizator și parole – o creștere cu 65% față de cifrele din 2020.

Infractorii folosesc o varietate de tehnici pentru a obține parole, cum ar fi:

Phishing: aceasta este una dintre cele mai vechi înșelătorii, în care escrocii vă trimit e-mailuri, mesaje text sau chiar vă sună pretinzând că sunteți o entitate de încredere. De obicei, va crea o scuză de ce trebuie să reintroduceți datele de conectare și alte detalii personale.

Atacurile cu forță brută: cu ajutorul instrumentelor automate, hackerii pot pătrunde cu succes în contul dvs. De obicei, vor introduce automat cele mai comune parole pentru a vedea dacă se potrivesc.

Atacul de umplere a acreditărilor: Acesta este un atac cu forță brută în care hackerii folosesc parole deja compromise, adesea achiziționate de pe piețele criminale cibernetice. Apoi le introduc în scripturi automate pentru a le încerca pe cât mai multe site-uri și aplicații în același timp pentru a vedea dacă există o potrivire.

Keylogger/Spoofing: Acest tip de malware funcționează pentru a fura informații și este uneori răspândit prin e-mailuri de phishing sau găsit în aplicații mobile rău intenționate. Odată ce infectează un dispozitiv, colectează în secret parolele pe măsură ce sunt introduse.

Cele mai slabe parole din 2022

Din păcate, mulți utilizatori de internet fac viața mai ușoară infractorilor cibernetici. Potrivit unei baze de date de parole de 3TB, cea mai populară parolă în 30 de țări, este chiar cuvantul „parola” , cu aproape 5 milioane de înregistrări. Pe locul doi se află „123456”, urmat de o versiune puțin mai lungă: „123456789”. O alta utilizare comuna este „guest” sau „qwerty”. Majoritatea conturilor cu aceste parole pot fi compromise în mai puțin de o secundă.

Pe lângă parolele super-simple din partea de sus, cercetătorii au observat un model similar în fiecare an. Cele mai utilizate din toate timpurile sunt legate de diverse sporturi, obiecte sau mărci:

Echipe sportive: De exemplu, echipa de fotbal „Steaua Roșie Belgrad”, care a fost folosită în total de peste 58,5 milioane de ori pentru diferite conturi.
Branduri de modă: De exemplu, „tiffany” a fost folosit de aproape 14,8 milioane de ori.
Injuraturi: cel mai popular dintre acestea este „f*ck”, folosit de peste 21 de milioane de ori.
Artist muzical: În fruntea listei se află U2, cu peste 33 de milioane de folosiri.
Filme: Cel mai popular este „leon” cu 6,4 milioane de utilizari.
Automobile: Peste 8 milioane de utilizatori au „mini” ca parolă.
Jocuri video: Cel mai popular în 2022 este „Arma” cu peste 6,2 milioane de utilizatori.
Mâncare: Aproape 8,6 milioane de parole conțineau cuvântul „pește”.

Cum să obțineți o parolă puternică

Utilizați întotdeauna parole complexe și unice sau „fraze de acces” (mai degrabă decât cuvinte simple). În acest fel, va fi mai dificil pentru hackeri să le spargă sau să efectueze atacur.


Nu reutilizați niciodată parolele pentru a vă conecta la mai multe conturi, deoarece hackerii pot obține acces la mai multe conturi individuale dacă au o singură combinație de nume de utilizator/parolă.

Verificați în mod regulat puterea parolelor dvs. și actualizați-le pe cele care sunt prea slabe sau învechite.

Adăugați autentificare cu mai mulți factori (2FA) acolo unde este posibil – Acest lucru adaugă un strat suplimentar de securitate pe lângă parole, solicitând un alt „factor” de autentificare, cum ar fi scanarea feței, a amprentelor sau introducerea unei parole unice.

Nu vă conectați la rețele Wi-Fi publice, deoarece infractorii pot scana rețeaua și vă pot accesa datele.

Utilizați o soluție de securitate de la o companie de renume pentru a vă proteja împotriva hoților de informații și a altor programe malware, precum și împotriva atacurilor de phishing și a altor amenințări.

Nu faceți clic pe linkuri suspecte din e-mailurile și mesaje dacă aveți îndoieli, contactați direct expeditorul, nu răspundeți la e-mail, ci căutați pe Google datele de contact.

Conectați-vă numai la site-uri care folosesc HTTPS, deoarece este sigur și, prin urmare, oferă protecție suplimentară împotriva atacurilor care v-ar putea intercepta datele de conectare.

Folosiți o aplicație sau un serviciu care verifică dacă parola dvs. a fost implicată într-o breșă sau încălcare a securității datelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings